woensdag 22 mei 2013

Weg met alle succesverhalen

 Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wijst graag op succesverhalen van mensen met een handicap. Yvette den Brok woont in Eindhoven en schrijft over gehandicaptenemancipatie.
Als het om gehandicaptenemancipatie gaat worden succesverhalen – vooral door hulpverleners en beleidsmakers – als een soort tovermiddel gezien. Goed voorbeeld doet goed volgen, zo wordt gedacht. Maar dat is te simpel.

Succesverhalen van mensen die het ondanks hun handicap gemaakt hebben in de samenleving, kunnen anderen die het wat minder goed voor elkaar krijgen behoorlijk lamslaan.
Je zou er depressief van worden, van al die verhalen van 'geweldige' mensen met handicaps, terwijl je er zelf niet goed in slaagt om een eigen leven op te bouwen? Bovendien kunnen die de indruk wekken dat gehandicapte mensen die niet succesvol zijn, dat aan zichzelf te wijten hebben en dat de samenleving niets meer hoeft te doen om het leven voor mensen met handicaps gemakkelijker te maken. Dat is funest voor de gehandicaptenemancipatie. De samenleving moet nog veel veranderen voordat je met een handicap behoorlijk kunt meedoen.

Duidelijk
Bij dat meedoen gaat het niet op de eerste plaats om succes. De meeste mensen willen gewoon leven, werken, feesten, vrijen, op vakantie gaan, kinderen krijgen en op een leuke manier oud worden. Dat is voor mensen met handicaps niet anders. Weg dus met die succesverhalen. Laten we gewoon duidelijk zijn over waar mensen met handicaps tegenaan lopen en wat dat met hen doet. Dat geeft hoop. Voor veel mensen is het een opluchting als zij zien dat zij niet de enige zijn die moeten vechten voor hun bestaan.
Velen van hen zijn beschadigd. Niet letterlijk als gevolg van hun handicap, maar emotioneel doordat zij als kind gepest werden of op een andere manier niet de kansen hebben gekregen om zich te ontplooien. En zo raken ze ook beschadigd door de druk die op hen komt te liggen door de succesverhalen waar ze met geen mogelijk aan kunnen tippen en doordat ze vaak niet serieus genomen worden als ze zeggen waar ze tegenaan lopen.

Project

Daar kom ik steeds meer achter nu ik samen met MEE Nederland het project Werkplaats Ervaringskennis uitvoer. In dat project probeert een groep mensen met verschillende handicaps op een rijtje te krijgen wat je nodig hebt om met een handicap een zo 'normaal' mogelijk leven op te bouwen. De bedoeling is om daarmee les- en 


Uit: Eindhovens Dagblad