dinsdag 26 februari 2013

VWS laat controle inkomenspolitiek aan gemeente

Het ministerie van VWS gaat niet actief controleren of gemeenten een inkomensgrens hebben opgenomen in hun Wmo-verordening. Dat laat staatssecretaris Van Rijn weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de 'interventieladder interbestuurlijk toezicht' kan VWS ervoor zorgen dat gemeenten geen inkomensgrenzen hanteren bij de toekenning van de Wmo. Maar dat instrument is pas enkele keren ingezet, schrijft staatssecretaris Van Rijn aan de Kamer. De 'interventieladder' is driemaal ingezet. Maastricht en Renkum werd om uitleg gevraagd nadat gebleken was dat de gemeente een inkomensgrens hanteerde. Beide gemeenten hebben de verordening aangepast. Met Heerenveen is het ministerie nog in gesprek.

Driekwart
Vorig jaar bleek na een onderzoek van Stichting de Ombudsman dat driekwart van alle Nederlandse gemeenten een inkomensgrens in de Wmo-verordening heeft opgenomen, terwijl dat wettelijk gezien niet mag. Naar aanleiding van het onderzoek stuurde toenmalig staatssecretaris van VWS Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner alle colleges van B en W in het land een brief.

Verordening vernietigen
Veldhuijzen noemde het 'ontoelaatbaar' dat gemeenten zelf inkomensgrenzen bepalen. Ze vroeg de colleges 'om met onmiddellijke ingang uw Wmo-verordening op de genoemde punten aan te passen.' De staatssecretaris dreigde zelfs met het vernietigen van de verordening als gemeenten dat niet deden.

Gemeenteraden
Zo'n vaart zal het vermoedelijk niet lopen, blijkt uit de brief van Van Rijn. Het ministerie laat weten dat niet is onderzocht welke gemeenten zich wel of niet aan de regels houden. 'Het toezicht ligt primair bij de gemeenteraden', laat de voorlichter van Van Rijn weten in het blad Binnenlands Bestuur. Mochten gemeenten toch inkomensgrenzen stellen, dan trekken de gemeenteraden wel aan de bel, meent het ministerie.

Niet gerust
Ouderenbond Anbo is niet gerustgesteld door de brief van de staatssecretaris. Toen Anbo eind november 2012 een quickscan deed bij 63 gemeenten, constateerde het dat 45 van hen nog steeds inkomensgrenzen hanteerden. Omdat de bond er niet gerust op is dat gemeenten zich nu aan de wet houden 'is het misschien tijd die quickscan nog eens te herhalen', aldus een woordvoerder.

Bron: WMO-Magazine