dinsdag 12 februari 2013

'Hufterboetes' voor foutparkeren op gehandicaptenplaats

In vijf jaar tijd zijn in Nederland bijna 200.000 boetes gegeven voor foutparkeren op een gehandicaptenplaats. Daarmee is het de meest gegeven 'hufterboete' in Nederland. Op twee staat wildplassen.
 
Apple-oprichter Steve Jobs had er een handje van: parkeren op gehandicapten-parkeerplaatsen. Behalve creatief en geniaal, kon hij soms ook een hufter zijn. In dat laatste staat hij niet alleen: de afgelopen vijf jaar kregen een kwart miljoen Nederlanders een boete voor foutparkeren op een gehandicaptenplaats.
RTL nieuws deed onderzoek naar de hoeveelheid zogenaamde 'hufterboetes' die zijn uitgedeeld in Nederland tussen 2007 en 2011. Het gaan dan om overtredingen als wildplassen, het niet opruimen van hondenpoep, schelden, openbaar dronkenschap, foutparkeren en wildplassen. In totaal werden in vijf jaar bijna 700.000 van zulke boetes uitgedeeld. Het leverde de schatkist ruim 78 miljoen euro op.
Haagse huftersDe meeste hufterboetes per inwoner werden in Den Haag uitgedeeld. Na Den Haag volgden Rotterdam en Amsterdam, met een tweede en derde plek. Sowieso werden, omgerekend naar inwoners, de meeste hufterboetes uitgedeeld in de Randstad.
Naast boetes voor foutparkeren, komen boetes voor wildplassen (120.000) en openbare dronkenschap (40.000) vaak voor.
Naaktlopers in VelsenIn sommige gemeenten vinden bepaalde overtredingen vaker plaats dan in andere. Zo komt wildplassen relatief vaak voor in Amsterdam en wonen in Almere opvallend veel mensen die zich misdragen in het verkeer, zo blijkt uit het onderzoek.

Schelden werd het meest beboet in Haarlem, in Velsen werden de meeste boetes uitgeschreven voor naaktlopen. Hondeneigenaars die tijdens het uitlaten van hun dier de hondenpoep niet opruimden, werden relatief het vaakst betrapt in Haaksbergen.
Bron: BNR