woensdag 6 februari 2013

CBM-loungers in UMC St Radboud Nijmegen

Op maandag 4 februari overhandigde een CBM-delegatie officieel drie junior loungers aan het UMC St Radboud in Nijmegen. De junior loungers werden geproduceerd in het kader van de ontwerpwedstrijd die de CBM uitschreef vanwege het 100-jarig jubileum van de vereniging in 2012. Zoals Jeroen Sanders, voorzitter van de CBM-jubileumcommissie, het treffend verwoordde “Het UMC St Radboud was het beginpunt en is vandaag het eindpunt.”

Vertegenwoordigers van de CBM, branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie, werden hartelijk ontvangen door een delegatie van het bestuur en kinderartsen van het kinderziekenhuis van het UMC St Radboud. Henny Groeneweg, CBM-voorzitter, overhandigde symbolisch de Junior Loungers – Oortje 2, Onder Dak 2 en Mi Casa 2 -  aan prof. dr. Jan Smeitink, kinderarts en leider van het onderzoek naar een medicijn voor energiestofwisselingsziekten. Professor Smeitink sprak zijn dank uit voor de “prachtige, prachtige meubelen“ namens het kinderziekenhuis en de Stichting Energy4All en voorspelde: “Dat er door ouders en patiĆ«nten dankbaar gebruik van gemaakt zal worden”.

Belangrijk onderzoek
In het UMC St Radboud ligt het zwaartepunt van het onderzoek op de ontwikkeling van een medicijn voor energiestofwisselingsziekten. Professor Smeitink: “Binnen het UMC St Radboud doen wij nog niet 100 jaar, maar al wel 20 tot 25 jaar onderzoek naar energiestofwisselingsziekten. We zijn nu bijna zover om uit de kennis die in al die jaren is vergaard de eerste potentieel nieuwe medicijnen bij patiĆ«nten te gaan onderzoeken. Daar is heel erg veel geld voor nodig en de geweldige geldelijke bijdrage van de inzameling door de CBM zal nadrukkelijk worden ingezet om de volgende stap te zetten op het gebied van medicijnontwikkeling.”

Ontwerpwedstrijd
In het kader van het 100-jarig bestaan in 2012 van de CBM heeft de branchevereniging al in 2011 een ontwerpwedstrijd uitgeschreven waarbij studenten en beginnende ontwerpers zijn gevraagd relaxmeubels te ontwerpen voor kinderen met een ernstige stofwisselingsziekte. De aanleiding voor deze ontwerpwedstrijd was de vraag van Stephanie van ’t Hooft aan professor Jan Smeitink waarom er geen fijne stoelen zijn voor haar zieke zusje Josephine. Josephine lag veel en vaak in dezelfde houding. De CBM pakte de handschoen op en verbond zich in het jubileumjaar als maatschappelijk partner aan de stichting Energy4All, een stichting die zich ten doel heeft gesteld aandacht en geld te genereren voor onderzoek naar een ernstige stofwisselingsziekte. De meerderheid van de kinderen overlijdt voordat ze de leeftijd van tien jaar hebben bereikt. 30 CBM-leden produceerden 28 loungers. Drie daarvan speciaal voor het UMC St Radboud. Op de overige kon middels een online-veiling geboden worden. Alle loungers zijn ondertussen geplaatst bij o.a. revalidatiecentra, ziekenhuizen enz. De veiling, plus andere door de CBM georganiseerde activiteiten, leverde € 51.350,- op voor Energy4All.