maandag 11 maart 2013

'Gehandicaptenquotum van kabinet is geen goed systeem'

 Het quotum voor gehandicapten dat het kabinet wil invoeren, is geen goed systeem om mensen met een beperking op de arbeidsmarkt te helpen. Het systeem in Duitsland, waarop het plan van het kabinet is gebaseerd, is bedoeld als oplossing voor een heel ander probleem dan het Nederlandse. Dat zegt René Paas, voorzitter van Divosa, de vereniging van gemeentelijke managers van sociale diensten, tegen het Algemeen Dagblad.

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken dat 5 procent van het personeelsbestand van grote bedrijven vanaf 2015 uit arbeidsgehandicapten moet bestaan. De kabinetsplannen zijn geënt op het quotum in Duitsland. Maar het Duitse systeem is onvergelijkbaar, waarschuwt Paas na een werkbezoek aan de oosterburen.

'Ze houden vooral mensen aan het werk die arbeidsongeschikt dreigen te worden.' In de Nederlandse plannen gaat het quotum juist gelden voor mensen die door hun verstandelijke of lichamelijke beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Paas: 'Maar die werkloze gehandicapten krijgen ook in Duitsland meestal geen baan.'

Hij pleit voor een andere oplossing, zoals het fiscaal belonen van bedrijven die arbeidsbeperkten aannemen. Deze maand blijkt of het quotum van tafel gaat.


Bron: AD