In Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam kun je tegenwoordig op de C-Mill leren lopen na het oplopen van een beperking. De achterliggende gedachte van de nieuwe methode is dat je goed voorbereid weer de straat op gaat. Conventionele methodes houden namelijk minder rekening met de weerbarstige praktijk, zo blijkt.
Stel: je hebt een hersenbloeding gehad en na lang oefenen en revalideren kun je weer een beetje lopen. Dat lopen kun je verder oefenen op een normale loopband en op zich is dat prima. Je kunt je namelijk vasthouden aan de zijdelings geplaatste steunen en je kunt veel meters maken en dus effictiënt trainen. Er is echter één aspect dat juist níet zo positief is. Marielle: ‘Een revalidant doet zijn oefeningen om daarna in het dagelijks leven weer zo mobiel mogelijk te worden. Dat is het uitgangspunt. Bij het lopen op een gewone loopband leer je de loopbeweging op zich wel goed maken, maar het lopen op straat vergt veel meer van een mens dan alleen de loopbeweging goed kunnen uitvoeren.’ Hoezo? Je zou toch zeggen dat lopen op een band heel erg lijkt op lopen op de stoep? ‘Toch niet’, weet Marielle. ‘In de praktijk kom je allerlei obstakels tegen. Denk maar aan stoepjes, vuilnisbakken, plassen, stilstaande mensen, je kunt het zo gek niet bedenken. Als je goed kunt lopen, is het niet zo moeilijk om die obstakels te ontwijken, maar als het lopen an sich je nog veel moeite kost, worden die obstakels problematisch. Het gevolg is: angst en een hoger valrisico. Je kunt dan misschien de loopbeweging redelijk beheersen, maar het lopen aanpassen aan de eisen die de omgeving daaraan stelt is een tweede. Met de C-Mill kunnen we daar mogelijk verandering in brengen.’
Hoe de C-Mill werkt lees je in Support Magazine van augustus. Heb je geen abonnement? Breng daar snel verandering in of vraag een gratis proefexemplaar aan.