Reizen met de trein is nu verre van ideaal als je in een rolstoel zit. Je moet je lang vooraf aanmelden bij de NS voor assistentie, want zelfstandig met de trein reizen is eigenlijk geen optie. Gelukkig komt daar verandering in, maar we zullen nog wel wat jaren geduldig moeten zijn.
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Mileu) is samen met vertegenwoordigers van de CG-Raad gaan treinreizen tussen diverse stations. Zo heeft ze zelf kunnen zien hoe lastig het is om met de trein te reizen wanneer je in een rolstoel zit. De minister heeft aan de hand van die ervaringen een aantal maatregelen aangekondigd die het reizen met de trein makkelijker moet gaan maken.
Kortere aanmeldtijd
Als eerste wordt de aanmeldtijd voor het gebruik van assistentie bij het in- en uitstappen verkort. Wanneer je nu gebruik wilt maken van de trein moet je drie uur vooraf aanmelden bij de NS. Die tijd wordt verkort naar 1 uur. Een behoorlijke verbetering. Op de zeven grootste stations van Nederland zal die tijd zelfs worden aangepast naar 15 minuten.
Lange termijn
De andere maatregelen zijn meer voor de lange termijn. Nu zijn er nog veel stations die helemaal niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers (door het ontbreken van liften en/of hellingbanen), maar in 2020 zullen 218 stations rolstoeltoegankelijk zijn gemaakt. Deze 218 stations zijn nu de meest bezochte stations van Nederland. Daarna zal er tussen 2020 en 2030 gezorgd worden dat alle stations in Nederland deze aanpassingen krijgen.
Heel fijn die aangepaste stations, maar je kunt nog steeds niet volledig zelfstandig met de trein. Ook daar komt verandering in. De minister heeft met de NS afgesproken dat alle sprinters die nu gekocht worden zelfstandig toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking. De verwachting is dat in 2025 alle sprinters volledig rolstoeltoegankelijk zullen zijn.
In totaal investeert het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ruim een half miljard euro om de toegankelijkheid van de stations en de treinen te verbeteren.